Rabu, 15 Mei 2013

MUSIM PANAS?


Sejak akhir-akhir ini panas baranku semakin menjadi-jadi.  Anak-anakku pula saja mencari sebab untuk membuatku aku naik angin. Sememangnya aku ada membuat beberapa peraturan yang mudah untuk mereka perlu lakukan setiap hari.  Ini adalah untuk membentuk dan menerapkan ke atas mereka sikap  yang lebih berdisiplin. 

Peraturan yang aku buat rasanya tidak membebankan mereka, tetapi perkara yang sama sahaja kerap mereka  terlupa untuk melakukannya.  Di sini aku perturunkan  peraturan yang sudah berulang kali aku sebut dan aku beritahu kepada mereka.

1.  Apabila pergi mandi, baju yang dipakai hendaklah di bawa ke bilik air dan masukkan ke dalam  mesin basuh kain.

2.  Apabila bangun pagi terus pergi ke bilik air, bukan tidur lagi di sofa sebagai transit sebelum ke bilik air

a)   Hendaklah sembahyang subuh dahulu selepas pakai baju sekolah, 

b)   Kemas bilik tidur selepas sembahyang

c)   Ambil sarapan yang ibu siapkan di atas meja

d)   Makan ubat jika ada (ubat lelah/selsema)

e)  Pastikan bekas air minuman yang telah diisi  airnya untuk bekalan hendaklah  masukkan ke dalam beg sekolah atau beg transit apabila siap.

f)   Pastikan semua beg sekolah/baju sekolah yang ibu telah seterika dibawa sebelum keluar dari rumah sebelum pukul 7.00 pagi dan paling lewat  pukul 7.15 pagi.

3. Jangan terus buka television selagi belum mandi.  (Waktu cuti sekolah)

4.  Buku/barang  hendaklah diletakkan di tempat asal setelah menggunakannya. 

5.  Selepas makan hendaklah bawa pinggan  ke singki dan terus basuh pinggan masing-masing.

6.  Sebelum tidur basuh bekas air minuman untuk digunakan keesokan harinya apabila ke sekolah.

Apabila masing-masing tidak membuat salah satu daripada peraturan yang aku tetapkan, menyebabkan aku naik angin, kerana ini akan  menambahkan tugasku yang sedia ada.  Walaupun rumahku tidaklah secantik mana, tapi jika kain baju bersepah-sepah, pinggan mangkuk penuh di singki, boleh menyebabkan berserabut juga kepalaku.  Walaupun begitu, anak-anakku kadang-kala tidak buat juga, apabila disuruh,  baru mereka membuatnya.

Salah satu punca yang menyebabkan aku panas baran adalah disebabkan  Pra-Monopause.  Doktor memaklumkan kepadaku bahawa salah satu simpton Pra-Manopause ialah seseorang akan  berasa panas.  Tetapi tidak semua orang akan mengalaminya.  Kadang kala aku cuba untuk tidak memakan pil hormon ini kerana tidak mahu bergantung terus dengan pil ini,  tetapi apabila aku tidak memakannya, panasku akan datang dan kadang kala ketika berada di dalam pejabat yang mempunyai hawa dingin pun tidak membantu meredakan kepanasanku.   Mukaku akan sentiasa berpeluh dan kadang-kala terasa melekit jika peluh hampir kering.   Doktor menyarankankan kepadaku agar memakan pil hormon yang boleh mengekalkan periodku setiap bulan dan mengelakkan simpton sedemikian.  Pada mulanya aku berasa sedih apabila doctor memaklumkan aku sedang mengalami pra-Monopause.  Balik sahaja dari rumah, aku menangis seolah-olah nilai kewanitaanku akan berkurangan.  Tapi apa pun, itu adalah perjalanan hidup seorang manusia dan aku kena redha ketentuan yang telah ditetapkan oleh Allah s.w.t.

Ubat hormon