Tidak semua orang lalu untuk menelan kolagen rumpai
laut yang berbentuk seperti agar-agar serta berbau agak hanyir. Begitu
juga dengan saya. Oleh itu saya sarankan kepada sesiapa yang tidak lalu makan
rumpai laut itu bolehlah gunakan resepi di bawah ini.
Menu ini sangat mudah untuk dicuba. Selain sedap, sudah tentu menu ini mempunyai pelbagai khasiat.
Bahan-Bahannya:
1. Susu pekat
2. Air batu
3. Air putih
4. Sirap merah/hijau
5. Buah-buahan cordial (terpulang cita rasa)
6. Cincau hitam dipotong kecil-kecil
7. Selasih
8. Nata de coco/sari kelapa
9. Rumpai laut (50 gram untuk hidangan 2 - 3 orang) yang telah direndam semalaman (rebuskan sehingga hancur dan sejukkan ke dalam peti ais) - potong dadu jika sudah sejuk.
CARA
PENYEDIAANNYA:
Pertama. Siapkan bekas besar (mangkuk besar) untuk membuat kuah ais campur. Kenapa perlu dibuat kuahnya dulu, supaya semasa digaul bahan-bahan seperti buah-buahan tidak hancur. Siapkan susu dan sirap secukupnya. Kemudian dicampur dengan air putih. Gaul sehingga rata. Apabila kurang manis, boleh ditambah sirapnya lagi.
Kedua. Masukkan bahan-bahan air campur ke dalam
kuah ais campur yang telah disiapkan. Anda boleh menambah atau mengurangkan
bahan-bahan ais campur sesuai mengikut selera anda. Untuk menambah kesegaran, anda boleh tambah cincau hitanm atau rumpai laut yang
telah dipotong dadu (potong kecil).
Ketiga. Masukkan ais batu ke dalam ais campur.
Tuangkan susu ke atas air yang sudah dikisar agar kelihatan cantik. Anda juga
boleh menukar ais batu dengan ais cream. Selamat mencuba.
Menu ini sangat mudah untuk dicuba. Selain sedap, sudah tentu menu ini mempunyai pelbagai khasiat.
Bahan-Bahannya:
1. Susu pekat
2. Air batu
3. Air putih
4. Sirap merah/hijau
5. Buah-buahan cordial (terpulang cita rasa)
6. Cincau hitam dipotong kecil-kecil
7. Selasih
8. Nata de coco/sari kelapa
9. Rumpai laut (50 gram untuk hidangan 2 - 3 orang) yang telah direndam semalaman (rebuskan sehingga hancur dan sejukkan ke dalam peti ais) - potong dadu jika sudah sejuk.
Cara membuat ais campur secara berperingkat:
Pertama. Siapkan bekas besar (mangkuk besar) untuk membuat kuah ais campur. Kenapa perlu dibuat kuahnya dulu, supaya semasa digaul bahan-bahan seperti buah-buahan tidak hancur. Siapkan susu dan sirap secukupnya. Kemudian dicampur dengan air putih. Gaul sehingga rata. Apabila kurang manis, boleh ditambah sirapnya lagi.
Air Batu Campur
<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script> <ins class="adsbygoogle" style="display:block; text-align:center;" data-ad-layout="in-article" data-ad-format="fluid" data-ad-client="ca-pub-0431987142080099" data-ad-slot="7242059337"></ins> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); </script>
Tiada ulasan:
Catat Ulasan