Sabtu, 27 April 2013

Kolagen Rumpai Laut


27/4/2013 (Sabtu) 
Sudah dua minggu aku terima rumpai laut daripada adik iparku di Kuantan melalui pos laju. Rumpai laut yang diberikan oleh adik iparku itu berwarna kuning. Baru kelmarin aku merebusnya mengikut cara yang telah ditetapkan. Dengan api yang perlahan, aku mengacau rebusan rumpai laut itu sehingggalah ia menjadi air likat seperti kanji. Setelah semuanya telah hancur, aku pun menapis air rebusan rumpai laut itu yang telah menjadi air kanji yang pekat ke dalam satu bekas.  Rumpai laut mempunyai perlbagai khasiat. Jika anda ingin mengetahui khasiat rumpai laut bolehlah baca di sini khasiat rumpai laut.

Sementara menunggu air rumpai laut itu sejuk, aku membuat kerja-kerja rumah yang lain. Bahan serdak tapisan itu pula aku letakkan di satu bekas yang lain kerana boleh dibuat mask muka bila aku berkelapangan kelak. Kemudian aku kembali semula ke rebusan rumpai laut tadi. Aku lihat rumpai laut itu seperti agar-agar sahaja. Setelah agak sejuk aku simpan ke dalam peti sejuk.

Keesokan paginya aku mengambil dua sudu rumpai laut itu dan meletakkannya ke dalam cawan. Aku berikan kolagen rumpai laut itu kepada suamiku untuk ia merasainya sebelum aku sendiri merasainya kemudian. Aku memaklumkan kepada suamiku yang ini adalah kolagen rumpai laut yang mana salah satu khasiatnya ialah boleh mengurangkan kadar gula dalam darah.  Suamiku adalah seorang pengidap kencing manis. Suamiku ini memang tidak kisah jika aku memberinya ubat, jika ia baik untuk dirinya. Aku memberitahu suamiku kolagen itu boleh dicampurkan dengan jus Sunquick untuk mengelakkan rasa hanyir. Tetapi suamiku terus memakannya dan ia mengatakan rasanya seperti agar-agar tetapi rasanya agak tawar.

Sehingga hari ini, aku belum berkesempatan lagi untuk memakan kolagen itu. Macam mana hendak makan kolagen itu, kerana setiap pagi aku asyik sibuk menyediakan sarapan pagi anak-anakku sebelum mereka pergi ke sekolah. Yang paling susah sekali ialah untuk membangunkan anakku yang kedua. Liat sungguh untuknya bangun pagi. Kadang kala stress juga aku dibuatnya. Setiap pagi aku kena siapkan sarapan mereka, disamping itu memastikan mereka mesti membawa bekalan air minum untuk sekolah pagi dan petang. Sebelum pergi, aku kena pastikan baju untuk sekolah sesi petang juga dibawa bersama untuk diletakkan di Sekolah Agama kerana di sekolah tersebut mempunyai kemudahan transit. Anak sulungku sekolah kebangsaan di waktu pagi, anakku yang kedua pula sekolah agama di waktu pagi. Setiap pagi aku mesti menghantar anakku yang bersekolah kebangsaan dahulu, sebelum menghantar anakku yang kedua di sekolah agama. Walau pun penat, tapi aku rasa puas kerana dapat menguruskan keperluan anak-anakku di waktu pagi. Aku pernah terbaca dalam satu artikel,  murid yang mengambil sarapan pagi lebih mudah untuk menerima pelajaran dengan baik.  Aku berharap penat lelahku ini dapat menjadikan mereka, orang  yang berilmu dan anak yang soleh. Insyaallah...


Hari ini aku nekad untuk cuba memakan kolagen itu. Walaupun ada juga pendapat yang mengatakan tiada kolegen pada rumpai laut, tetapi banyak maklumat yang baik telah aku peroleh daripada mereka yang telah mencubanya. Pada pandanganku, setiap yang Allah jadikan sudah tentu ada khasiatnya dan kita hanya berusaha untuk mencuba selagi ia tidak menyalahi akidah dan ia halal. Waulahualam...

Rumpai Laut