Isnin, 27 Mei 2013

PRODUK SAYA

Dulu saya sering  menjual pelbagai barangan seperti brooch, tudung dan apa juga yang boleh mengisi masa lapang saya.  Saya rasa seronok dapat menjual sesuatu kepada rakan-rakan.  Tapi sejak akhir-akhir ini prestasi saya sudah menurun, mungkin agaknya saya sudah menggantikannya dengan menulis blog,   membuat slide show,  mencari maklumat di blog rakan serta mempelajari perkara-perkara baru yang tidak  dijangka kita akan memperolehnya.

Walaupun begitu, di sini saya juga ingin memperkenalkan satu produk untuk kaum wanita.  Produk yang saya maksudkan ialah Nasi Arab yang siap rempah ratusnya di dalam kotak.  Nasi Arab ini mempunyai dua jenis.    Jenis yang pertama dinamakan Nasi Mandy Kambing Yaman.   Dalam kotak tersebut mengandungi beras basmathi dan rempah ratus untuk digunakan memasak  daging kambing dan nasi.

Nasi Mandy Kambing  Yaman -  Daging kambing sebanyak 1 kilo direbus dan dicampurkan sebahagian daripada  rempah yang disertakan di dalam kotak. Ini adalah untuk memberi sedikit perisa pada daging kambing itu nanti.  Jika anda suka yang berperisa bolehlah ditambah sedikit garam.  Sebahagian daripada rempah itu digunakan untuk menanak nasi.  Jika anda teringin untuk makan Nasi Arab, bolehlah mencubanya dan yang pasti ianya menjimatkan. Tidak perlu bersusah payah untuk mencari rempah ratusnya kerana semua telah ada  di dalam kotak.

 Kepada anda yang berhajat, bolelah hubungi saya sekiranya berminat.

 
Nasi Arab  Daging Kambing

Saya telah mencuba membuat Nasi Arab ini.   Tetapi saya membuat sebahagian daging kambing itu untuk merebusnya dan sebahagian lagi saya buat gulai beriyani.  Anak saya amat suka air asamnya.  Memandangkan saya tidak ada lemon, saya gantikan dengan limau nipis dan saya masukkan 4-5 biji cili api, sedikit garam dan gula untuk menambahkan perisa.

Nasi Arab Daging Kambing


Gulai Kambing Masak Beriyani
 
Air Asam
 Semasa menulis tentang produk ini, saya terjumpa satu laman tentang resepi membuat nasi mandy ini.  Jika anda ingin mencubanya sendiri boleh klik di sini - resepi Nasi Mandy (Kambing/Lembu)  atau Resepi Nasi Mandy (Ayam).